White Noise 2

2024

site specific drawing, black and white pigment & oil, semi-transparant static foil.

CC De Schakel, MAART Kunstroute 16/3-14/4 2024 in Waregem, B

Line Boogaerts (Leuven, BE, 1986) maakt vergankelijke tekeningen op vensters, in-situ, in de architectuur. Line maakt tijdelijke tekeningen op de vensters van het toegangsportaal van CC De Schakel met raamwissers en penselen en een mengsel van olie & pigment. Ze maakt zo het membraan tussen binnen en buiten zichtbaar.  

Het CC communiceert met de stad via haar vensters. Die zo vertrouwde, maar merkwaardige openingen spelen een hoofdrol in het artistieke onderzoek van Line Boogaerts. Het venster is tegelijk afscheiding, spiegel en doorkijk; een membraan waarop of waardoor beelden van verschillende oorsprong elkaar kruisen. Dat complexe gegeven wordt door Line Boogaerts extra opgeladen. Ze duwt het venster in een dubbele rol als onderwerp en drager. Haar kunstwerken maakt ze met pigment en olie op ramen. Tijdelijke beelden zijn het, bewust onvatbaar en zo weer weg te wissen, zoals een herinnering of een plotse indruk opdoemt en weer verdampt. Dat gelaagde proces van verschijnen en verdwijnen heeft hier als thema het geluid.

Het venster vormt de grens tussen de drukke werf, het gewoel van elke dag en de anderzijds de focus op cultuur met o.a. theater, cinema en beeldende kunst. De tekeningen vormen blinde vlekken in onze manier van kijken.  

De oortjes die Line op het venster tekent, verwijzen naar onze voortdurende connectie met de ruis van de digitale wereld. De ‘White noise’ van het internet.  Ze dienen dikwijls om ons te isoleren van ongewenste geluiden. Tegelijkertijd staan we niet meer open voor ontmoetingen, voor verbindingen met de werkelijke omgeving rondom ons.  Ze vormen blinde vlekken.

Van zodra je het CC betreedt, om deel te nemen aan een voorstelling, een film of een debat, wordt er gevraagd om alle overbodige, storende geluiden uit te schakelen.  Door het geluid van je gsm uit te schakelen, kunnen jij en de anderen zich beter focussen op een wereld met één unieke stem. Je gedeconnecteerd van alle geluiden, van het geruis van de wereld met zijn dagelijkse zorgen.