Blur noir

2016

site-specific works

Groupexhibition ‘Citadel’Arte 2016’, curated by Falke Lambrechts, Diest, B

website ‘Citadel’Arte 2016’ HERE

 

about the work

Line Boogaerts kijkt naar de alledaagse werkelijkheid, die bevreemdend overkomt. De individuele handelingen vormen een choreografie en een persoonlijk handschrift. Deze acties worden vervolgens omgezet naar videobeelden die op een verrassende wijze tussenruimten en gaten in de realiteit tonen.


De architectuur van de citadel is immobiel, rigide, gesloten, het is als een massieve onbeweeglijkheid, een stilte.
De videobeelden verwijzen naar intieme, dagelijkse momenten. Ze worden geplaatst in de vesting. In de cocon van alledaagse handelingen sluipt vervreemding. Een gevoel van stilstand en claustrofobie wordt opgeroepen.


Het gevoel van bevreemding wordt weergegeven in 2 video-installaties: een video en een projectie op water. Line Boogaerts benadrukt in haar videoinstallaties de desoriënterende ervaring die je krijgt wanneer je in de citadel rondloopt. Het lijkt op iemand die verdwaalt in zijn eigen geest.
Met water worden tekeningen gewist en weer opgebouwd. Als herinneringen die opdoemen en sommigen verdwijnen voorgoed in een donkere poel… .
Ze veegt stukken weg en schildert bij en creëert zo bewegende taferelen en acties. Als hersenschimmen. Echo’s van beelden en stemmen.
Het toont een totaal-ervaring van een niet-coherente herinnering, haperend.


Het werk laat zich lezen als een zone tussen de levendige buitenwereld en de verdorde binnenwereld, tussen droom en werkelijkheid, tussen aanwezigheid en afwezigheid.